5 TRIKOVA ZA BOLJE FOTOGRAFIJE VJENČANJA

Većinom mislimo na detalje i sitnice na vjenčanjima, ali postoji cijeli jedan skriveni svijet sitnica koje će prilično utjecati na tok, izgled i fotke tvog vjenčanja, a koje uopće nisu očite. Danas vam donosimo savjete prikladne svakom budžetu jer većinom ne koštaju ništa, ali čine ogromnu razliku, kako u doživljaju vjenčanja, tako i u fotkama koje će tek kasnije zaživjeti.

Svjetlo

Svjetlo čini fotografiju, ali i raspoloženje. Stoga, neka bude svjetlo! Dignite roletne i razmaknite teške zastore i dajte prostoru svjetla. Mi kao fotografi ćemo jako cijeniti prirodno svjetlo u prostoru i poseban ton koji daje fotografijama. Fotografije koje pametno iskorištavaju prirodno svjetlo je i lakše editovati a i vizuelno su privlačnije. Budite pažljivi kod prostora u kojima se miješaju prirodna svjetla i umjetna svjetla (npr. sijalice), jer može doći do miješanja temperature svjetla što će rezultirati nepoželjnom “šarenilu” u fotografiji.

Prostor

Fotografi prvi stižu u dom mlade i mladoženje, i na nama je da zabilježimo pripreme za službeni početak tog velikog dana. Fotografisanje priprema i oblačenja igra važnu ulogu, ako se ne zabilježi na pravi način izgubit će se jako bitan uvod u priču tog dana. S toga je bitno da se raščisti prostor kako bi fotograf mogao obaviti svoj posao. Naravno, mi uživamo fotkati mladu u njenoj sobi jer je to mjesto bitno za nju, a i na fotografijama to uvijek izgleda kao spoj prošlosti i budućnosti, onoga što je proživjela do onoga što je tek čeka. 

Sve rečeno važi i za mladoženju. Postoje te neke sitnice koje daju smisao fotografiji, ali ima i onih nepotrebnih svuda razbacanih po sobi koje samo prave dodatni posao. Možda je ovo više savjet za buduću mladu, ali svakako je nešto što i fotograf treba imati na umu.

Odjeća

Obično stignemo prije nego se iko stigne obući u svoju pažljivo odabranu formalnu odjeću, pa se ukućani skrivaju i traže izgovore i tokom priprema bježe od kamere.

Da bi izbjegli: “joj nemoj me ovakvu, nisam se spremila”, i mnoge druge čuvene rečenice, recite mladencima da ukućani prije vašeg dolaska budu spremni i obućeni u odjeću u kojoj se ne bi skrivali od kamere. Dosta bi lakše svima bilo i ne bismo brinuli da li smo nekoga izostavili u fotografiji, kad tako bitne osobe fale s fotki osjeti se praznina u priči.

Fotošut mladenaca

Smisao toga je da na kraće vrijeme pobjegnu na neko lijepo mjesto i da se naprave fotografije u lijepom okruženju i u njihovom najljepšem izdanju. Ono o čemu često ne razmišljaju mladenci unaprijed jest koliko će im goditi malo samoće i mira usred tog haotičnog dana. Mladenci nam često kažu da im je baš to bio najljepši dio vjenčanja! Pored predivnih fotografija, malo se i odmore od užurbanog dana.

Foto-rođak

Ovaj općenit termin se odnosi na sve koji osjećaju potrebu dokumentisati sva događanja svojim mobitelom ili kamerom, posve nevezano uz profesionalnog fotografa. Malo koji fotograf će izostaviti bitne događaje pa tako i mi. Gosti sa takvim ponašanjem mogu biti štetni za fotografiju – često nam ulete u kadar u ključnom trenutku, izguraju nas s najboljeg kadra (“izvini mali smetaš, pomakni se”) ili jednostavno blicnu u krivo vrijeme. 

Nikada iz kulture ne diskutujemo sa zvanicama u takvim situacijama. Ako baš primijetite da ste “nadjačani”, naš je savjet da ih unaprijed zamolite da se jednostavno opuste i uživaju u događanjima umjesto da svemu svjedoče kroz objektiv kamere, jer već postoji osoba zadužena za to.

To su neki od savjeta koji ne koštaju ništa a znače i olakšavaju mnogo i jednoj i drugoj strani. Ovako otprilike izgleda jedan radni dan kroz objektive naših kamera, mnoštvo simpatičnih situacija koje danas mogu baš vama poslužiti kao lekcija koja će još više uljepšati vaš posebni dan.

Similar Posts