10 PITANJA KOJE TREBATE POSTAVITI FOTOGRAFU PRIJE VJENČANJA

Odabir osobe koja će zabilježiti vaš najljepši dan vjenčanja, te svojom kreativnošću i vizualnim stilom oživjeti vesele trenutke, nije nimalo lagan zadatak. Zbog mnoštva fotografa važno je na vrijeme se pripremiti i provjeriti važne činjenice, kako poslije ne bi požalili zbog svoje odluke. Donosimo vam 10 najbitnijih pitanja koja morate postaviti fotografu prije nego se odlučite koga ćete izabrati.

Koje pakete imate u ponudi?

Brojni fotografi imaju nekoliko vrsta paketa, no ako biste željeli nešto izbaciti ili dodati slobodno pitajte za mogućnost prilagode ponuda. Većina će vjerojatno bez problema pristati na drugačiji aranžman pa ne bi trebalo biti problema. Mi uvijek svojim klijentima ponudimo različite pakete, a i dopustimo im da kreiraju svoj ako im ponuđeni ne odgovaraju.

Možemo li rezervisati datum?

Nakon što ste pitali fotografa da li je slobodan na taj datum, sljedeći korak je da ga pitate za rezervaciju. Kod mnogih fotografa možete rezervisati i u godinu dana unaprijed, čak i duže, dok mi naprimjer datum rezervišemo najranije 2 mjeseca pred vjenčanje. Ako rezervišete na duži period, za svaki slučaj pitajte fotografa kako postupa ako dođe do otkazivanja vjenčanja ili ako se odlučite promijeniti fotografa, da li ćete morati platiti određen iznos. Također pitajte da li se rezervacija na duži period naplaćuje.

Je li trošak prijevoza uključen u cijenu angažmana?

Prije svega trebate pitati da li fotograf ima svoj prijevoz ili ćete ga morati planirati sa nekim od svatova u automobil. Ovaj odgovor kasnije sprječava moguće neugodnosti i nedoumice, te naravno – neplanirane troškove. Zavisi od lokacije na kojoj će se održati vjenčanje pa i naknadno slavlje, da li se treba ići po mladu u drugi grad i druge slične situacije.

Kada ćemo dobiti svoje fotografije?

Pitajte koliko ćete vremenski čekati da vidite fotografije i/ili video vjenčanja u digitalnom obliku. Nekim fotografima je potrebno i do mjesec-dva da vam dostave obrađene materijele sa vjenčanja. Iz ličnog iskustva znamo da to nekima nikako ne odgovara, i obično je našim klijentima prihvatljiv rok od 7 do 15 dana koji mi i praktikujemo. Također pitajte i za broj fotografija, on je ponekad definisan u paketu koji ste izabrali dok neki ne praktikuju ograničavanje klijenata sa brojem fotografija.

Kada vam trebamo platiti?

To može biti unaprijed, na dan vjenčanja ili kad dobijete svoje fotografije. Na vrijeme saznajte trebate li dio dogovorenog iznosa platiti unaprijed, te do kojeg roka mora biti sve plaćeno.

Koliko ostajete na vjenčanju?

Fotograf je na raspolaganju najčešće onoliko sati na koliko ga angažujete. Sve od par sati pa i do 15-16 radnih sati ako ima potrebe. Kada većina ljudi napusti svadbu i kada nema sadržaja za fotografisanje, te kada ima dovoljno snimljenog materija, može se slobodno završiti s poslom. Najbitnije je ne propustiti bitne događaje, ali se većinom satnica dogovara unaprijed. Sasvim je u redu zamoliti fotografa da ostane i sat-dva duže ako stvari ne budu išle po planu, ali naravno nemojte očekivati da će to biti gratis.

Koliko vremena treba izdvojiti za fotografisanje mladenaca?

S obzirom da je poznato kako je najsretniji dan u životu u većini slučajeva prepun aktivnosti, treba dobro razraditi raspored istih te u taj haotični dan uklopiti i to posebno fotografisanje mladenaca. Za poziranje bi bilo dobro izdvojiti do sat ipo-dva vremena, a ako se radi na više lokacija dobro je računati i do pola sata više.

Obavezno fotografu prethodno dajte raspored događanja kroz dan i adrese svih lokacija, a na sam dan vjenčanja mu po potrebi napomenite na što biste željeli da posebno obrati pažnju.

Poziranje?

Ako niste sigurni u svoji poziranje (što je vrlo moguće) naznačite to svom fotografu jer će tako ipak malo spremniji doći. Tajna uspješnog fotošuta leži u opuštenosti, prirodnosti i spontanosti. Ne skrivajte sreću i dobro raspoloženje. Trebate činiti svoje aktivnosti tokom tog dana kao da ne postoji osoba koja hoda okolo i biježi sve to, tek tada će vaše fotografije biti besprijekorne. 

Ali na fotošutu mladenaca na posebnoj lokaciji koliko je dobro biti opušten, bitno je i biti spreman, ako vi niste vješti, tu će u pomoć uskočiti fotograf sa pozama. Mi ne računamo na mladence da će sami smišljati savršene poze (iako se znalo desiti da su poneki talenti), zato na mobitelu imamo spašenih nekih stotinjak poza koje u svakom trenutku su spremne da pomognu.

vjencanja

Možemo li imati posebne zahtjeve?

Ako imate posebnih želja recite ih fotografu, jer je on zadovoljan s učinjenim samo kada su i klijenti. Ne zaboravite kako s takvim profesionalcem morate imati otvoren i opušten odnos jer će samo takvo ponašanje potaknuti na stvaranje najboljih fotografija. Takve suradnje rezultiraju obostranim uspjehom.

Po čemu se razlikujete od ostalih?

Ovim pitanjem ćete najbolje stvoriti sliku o fotografu i njegovom radu. U zavisnosti od odgovora osjećat će se sigurnim u vaš odabir fotografa ili će se ipak stvoriti neke nedoumice.

To bi bilo top 10 pitanja koje bismo mi voljeli da nas naši klijenti pitaju kako bismo svoj dio posla mogli organizovati i pripremiti na najbolji mogući način.  Ako ste svog fotografa dobro upoznali i zadobio je vaše povjerenje, opustite se, uživajte i zabavljajte se. Prepustite se trenutku i nećete požaliti. Kažu da je najbolji fotograf onaj kojeg ni ne uočavate na svom vjenčanju, a iznenadi vas svojom kreativnošću i spontanim radovima koji vjerno i jasno dočaravaju doživljaj ovog najljepšeg dana.

Similar Posts